YEDEK PARÇA PİYASASI NASIL ÇALIŞIR?

YEDEK PARÇA PİYASASI NASIL ÇALIŞIR?,

0 Yorum

BU KADAR KARIŞIK OLMAK ZORUNDA MI? İŞTE YEDEK PARÇA PAZARININ YAPISI VE ÇOK BİLİNMEYEN PÜF NOKTALARI

Yazımızın başında peşinen söyleyelim de ne okuyacağınızı bilerek başlayın ???? Bildiğiniz araba markaları kendi yedek parçalarını üretmiyor. Başka firmalara ürettirip üstüne kendi logosunu bastırıyor.

İlginizi çektiyse altta yedek parça pazarıyla ilgili bazı gizli ve çoğu araç sahibi tarafından verilmeyen bilgileri vereceğiz.

Araba üreten firmalar arabaların parçalarını başka şirketlere ürettirir: Öyle de yapmak zorundalar. Çünkü bir arabada 10.000’den fazla parça vardır ve bir markanın birden çok model ürettiğini düşünürseniz her araç üreticisinin debriyaj fabrikası, balata fabrikası, filtre fabrikası vs. gibi binlerce üretim tesisi / fabrika açması gerekirdi. Bunun yerine markalar tüm parçaların montajlandığı fabrikalar açarak en etkili montaj tesisleri olmaya çalışırlar.

Her arabanın parçası aynıdır / farklıdır: Müşterilerimizden çok sayıda bakım ve parça talebi alıyoruz. Bu noktada arabanın bilgilerine ihtiyaç duyuyoruz. Bazen “ya benim arabam Corolla işte, onun balatası ne kadar?” tarzında yaklaşımlarla karşılaşıyoruz. ???? Maalesef arabaların üretim tarihleri, üretim bantları, motor özellikler, kasa tipi gibi bir çok değişkene göre o balatanın modeli değişiyor. Yani bir arabada tek bir tip yedek parça kullanılıyor algısı maalesef tamamen yanlış. (Keşke öyle olsaydı bu arada, işimiz çok kolaylaşırdı ???? ). Aynı zamanda her arabanın parçaları da o araba için özel üretim değildir. Yani şu an sahip olduğunuz arabanın parçaları genelde onlarca farklı araçta kullanılır. Bu aynı grup şirketleri içerisinde olduğu gibi farklı markalar da da sıkça ortak parça kullanımı yapılmaktadır.


İyi de Audi A8’in parçaları çok pahalı ama Polo’nunkiler ucuz. Ama aynı parça, nasıl oluyor??

Burada dananın kuyruğu kopuyor. Kullanılan parça bir çok araçta aynı olmasına rağmen parçalar farklı kodlar altında farklı fiyatlara satılıyor. Hatta daha da ileri götürürsek aynı markanın farklı modelleri arasında bile ürünün satış fiyatı farklılaşabiliyor.

Özetleyecek olursak araba üreticisi oto yedek parçası üreten firmaların ürettiği parçalara kendi logolarını bastırarak araçlara göre değişen fiyatlardan satıyor. Burada satış stratejisi arabanın satış bedeli, alan kişilerin alım gücü gibi etkenlerle değişiyor. Bununla birlikte bu parçaları üreten firmalar ürettikleri bu ürünleri kendi markaları ile de satışa çıkarıyor. 

Yani teoride sizin arabanızda kullanılan yedek parça başka bir çok arabada da kullanılıyor olabilir ve üreticileri genelde aynı olduğu için farklı kutuda aynı parçayı alarak işlemlerinizi çok daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Aynı zamanda OEM üretici dediğimiz araba markalarına üretim yapan parça üreticilerinin ürünlerini tercih ederek %60’lara varan fiyat avantajları sağlayabilirsiniz. Aynı ürün, farklı kutuda, farklı fiyata. Karar sizin ????

Size Bizden Bir Tüyo: Yedek parça satış 
bölümümüzde şu an 100.000 civarı ürün listeleniyor. Yani büyük ihtimalle arabanızın parçalarının ne olduğunu ve hangi parçanın ne kadar olduğunu açık açık size söylüyoruz ve tüm Türkiye’ye 24 saat içerisinde kargoluyoruz. Burada arabanızın bakımını yaptıracakken alttaki yolları kullanabilirsiniz;

  • Mobil Oto Servis’te bakım yaptıracaksanız arabanıza takılan parçaları sitede arayabilirsiniz. Bire bir aynı fiyatlardan (yani toptan fiyatlardan) yedek parçaları alarak arabanıza taktırıyorsunuz, bunu kontrol edebilirsiniz.
  • Ek olarak olmaz olmaz da dilerseniz Mobil Oto Servis Yedek Parça alanını bakım işlemlerinizi yapan servisin size parçaları uygun fiyatlı satıp satmadığını kontrol etmek için de kullanabilirsiniz. Arabanıza takılan parça numaralarını sayfanın üzerindeki arama kutusuna yazın. Hangi parça hangi fiyata satılıyor, servis size kaça satıyor kolayca kontrol edebilirsiniz.

0 Yorum

  • Yorum Yok

Yorum bırak

  • Yorum yapabilmek için önce giriş yapamanız gerekiyor.

Referanslarımız

Blog